مردمک
درحالی که گزارش تازه مرکز آمار ایران نشان میدهد که نرخ بیکاری بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته، ۳٫۵ درصد افزایش داشته است، ولیالله صالحی، عضو شورایعالی کار میگوید که فرد بیکاری در کشور وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، این عضو شورای عالی کار ضمن تاکید بر روشن شدن تعریف بیکاری گفت: در حال حاضر ما فرد بیکاری در کشور نداریم و باید تکلیف خودمان را با تعریف بیکاری روشن کنیم.
آقای صالحی با یادآوری این مساله که «همه افراد صبح که از خواب بیدار میشوند به دنبال انجام کاری هستند» گفت: اگر منظور از کار، شغل آن هم از نوع مولد باشد، مسأله فرق دارد.
به اعتقاد آقای صالحی همیشه در بازار کار، افرادی هستند که برای پیدا کردن شغل جدید یا بهتر «با میل خود» از کار خارج یا اخراج میشوند.
او ادامه داد: در این زمینه افرادی نیز هستند که هیچ کاری برای انجام دادن ندارند و به اصطلاح بیکارند.
این عضو شورای کار درحالی این سخنان را بر زبان آورده است که گزارش تازه مرکز آمار ایران نشان میدهد علاوه بر ورود بیکاران جدید به بازار کار، بخشی از شاغلان نیز بیکار شدهاند.
پیش از این، وزیر کار درباره افزایش ۳٫۵ درصدی نرخ بیکاری در بهار ۸۹ ابراز تردید کرده و در اظهارنظری کمسابقه، ارقام اعلامشده از سوی مرکز آمار ایران را زیر سوال برده و گفته بود: یا نرخ اعلام شده در سال گذشته درست محاسبه نشده است یا نرخ امسال.
ورود کودکان دهه ۶۰ به بازار کار
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تعداد زیاد فرزندان در دهه ۶۰ و دو و حتا سه شیفته بودن مدارس در آن زمان، یادآور شد که همان فرزندان در حال حاضر متقاضی شغل هستند.
به گفته آقای صالحی، این موضوع در کنار «نداشتن رشد مناسب عرضه مشاغل» موجب شده است که نرخ بیکاری بالا برود.
این عضو شورایعالی کار ضمن انتقاد از «رشد نامناسب سرمایهگذاریهای جدید برای ایجاد اشتغال مولد» گفت: این مساله موجب شده است که عرضه اشتغال در مقابل رشد تقاضا، درجا بزند و نتواند به وضعیت نرمال خود دست یابد.
ولیالله صالحی درحالی که باز تعریف مشاغل، تغییر روش دانشگاهها در جذب دانشجو و تلاش در کاربردی کردن رشتهها را برای کاهش نرخ بیکاری موثر میدانست، پیشبینی کرد که به دلیل «فروکش جمعیت جویای کار متولد دهه ۶۰» در آینده نزدیک، نرخ بیکاری کاهش یابد.
نرخ واقعی بیکاری
گزارش تازه مرکز آمار ایران نشان میدهد که نرخ بیکاری بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته، ۳٫۵ درصد افزایش داشته است.
انتشار این آمار درحالی است که اوایل مردادماه، مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در سال گذشته را ۱۱٫۹ درصد اعلام کرده بود که نسبت به سال گذشته، ۱٫۵ برابر افزایش را نشان میداد.
موید حسینی صدر نماینده خوی، فرهاد تجری نماینده قصرشیرین، گیلانغرب و سرپل ذهاب در مجلس شورای اسلامی و علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر از جمله افرادی هستند که اعداد رسمی مربوط به بیکاری را بیش از میزان اعلام شده از سوی دولت میدانند.
از طرفی حمید حاجی عبدالوهاب معاون وزیر کار، افزایش نرخ بیکاری را مربوط به بحران اقتصادی در جهان و کاهش میزان سرمایهگذاری در ایران میداند.
اما کارشناسانی که نظری جز این مقام دولتی دارند، واردات گسترده و ناتوان بودن تولیدات داخلی در رقابت با این محصولات و نبودن تجهیزات مدرن را عامل ورشکستگی صنایع و بیکاری میدانند.
مجله اکونومیست نیز در گزارشی که در تیرماه امسال منتشر کرد، نرخ بیکاری ایران در سال ۱۳۸۸ را بیش از میزان اعلام شده از سوی دولتی و برابر با ۱۳٫۲ درصد اعلام کرد.
«شاغل» طبق تعریف مرکز آمار ایران
مرکز آمار ایران درحالی نرخ بیکاری در سال ۸۸ را ۱۱٫۹ درصد اعلام کرده است که طبق تعریف همین مرکز، افراد شاغل «شامل تمام افراد ۱۰ ساله و بیشتر هستند که درطول هفته مرجع، طبق تعریف کار، حداقل یک ساعت کار کرده و یا بنا به دلایلی بهطور موقت کارشان را ترک کرده باشند.»
این مرکز همچنین، افرادی را که «بدون دریافت مزد» نزد یکی از اعضای خانواده خویش کار میکنند، «کارآموزانی» که در دوره کارآموزی، مستقیماً در تولید کالا یا خدمات سهیم هستند، «محصلانی» که در هفته مرجع کار کردهاند را نیز جزو افراد شاغل در این طرح قرار داده است.
بهاعتقاد برخی کارشناسان، انتقادهایی به شیوههای آمارگیری بیکاران در ایران و نتایج آن وارد است، چراکه نتایج این طرحها، آمار واقعی بیکاران را نشان نمیدهد.
مرکز آمار ایران درحالی این تعریف را از «شاغل» ارائه کرده است که تعریف شاغل در طرح آمارگیری از اشتغال و بیکاری، تا سال ۱۳۸۳ عبارت بود از فردی که در هفته مرجع حداقل دو روز کار کرده است.
منبع : سحام نيوز
لينك در سحام نيوز : http://www.sahamnews.org/?p=6151
لينك در مردمك : http://www.mardomak.org/news/Iran-Has-no-employers
منبع عكس : فارس . برداشته شده از مردمك
0 نظر:
ارسال یک نظر
پيشاپيش از نظر شما متشكريم ؛ حتي اگر مخالف ما هستين !