روسری سبز بر سر سازنده “روسری آبی”!
سعید زندگانی
جرس : در سینمای ایران یک خانواده سبز وجود دارد: مادر (رخشان بنی اعتماد / کارگردان) بانوی اول سینمای کشور ماست، با فیلمهائی بسیار ارزنده مانند "روسری آبی"، "بانوی اردیبهشت"، "گیلانه" و "زیر پوست شهر"، پدر(جهانگیر کوثری / تهیه کننده) که علاوه بر فیلمهای همسرش، تهیه کننده چندین فیلم ارزشمند سینمای ایران از جمله "دوزن" بوده و یک کارشناس و مجری سرشناس برنامه های ورزشی است و دختر (باران کوثری / بازیگر) از نسل جوان هنرپیشگان سینما و تلویزیون ایران که با بازیهای به یاد ماندنی در فیلمهای مادر خود و فیلمسازان دیگر در سالهای اخیر به یکی از ستارگان درخشان سینمای ایران تبدیل شده است.
هر سه اینها جوایز متعدد ملی و بین المللی را از جشنواره های معتبر در کارنامه خود اندوخته دارند، اما در کنار همه اینها، به هواداری از جنبش سبز ایران شهره اند و از شهرت و اعتبار خود در این راه مایه گذاشته اند بی آنکه هراسی از گزمگان حکومتی به دل راه دهند. آخرین حرکت این خانواده سبز را بیست و پنجم شهریور در چهاردهمین جشن خانه سینمای ایران در تالار همایشهای برج میلاد تهران شاهد بودیم که با علائمی روشن به نشانه طرفداری از جنبش سبز روی صحنه ظاهر شدند و همکاران و دوستان خود را با این حرکت و با حرفهای خود به تشویق واداشتند.
شرایط وانفسای فعلی در سینمای ایران
رخشان بنیاعتماد که با یک روسری سبز رنگ برای اهدای تندیس بهترین کارگردانی به اصغر فرهادی برای فیلم "درباره الی" روی صحنه آمده بود از "هوای ابری" و "شرایط وانفسای فعلی" در سینمای ایران سخن گفت: "عضو خانه خود، خانه سینما هستم. از هیئت مدیره خانه سینما که بعد از مدتها هوای ابری با برگزاری این جشن باران طراوتی برای اهالی سینما به وجود آوردند متشکرم. از آنان متشکرم که در همه این مدت برای به کرسی نشاندن منطق درست خود تلاش کردند و از نبود امنیت شغلی گفتند. امیدوارم تاریخ شاهد و ناظر تلاشهای این افراد در وانفسای شرایط حاضر باشد زیرا اینان هرچه انجام دادند در پیش روی خود فقط سد دیدند و مانع. مهم این است که خانه سینما برپاست و ما در آن خواهیم بود."
سخنان جهانگیر کوثری که مسئولیت اعطای تندیس بهترین جلوههای ویژه بصری را برعهده داشت تعجب حاضران در سالن همایشهای برج میلاد را به همراه داشت. کوثری گفت: "جملهای که گلمکانی در مورد وضعیت سینمای ایران بیان کرد باید با طلا این بالا نوشت، اما نمیدانم چرا مسئولان برای دبیری این جشن، دبیری این قدی گذاشتند؟"و باران کوثری که برای اهدای تندیس جشن به نگار جواهریان برای بازی در فیلم "طلا و مس" روی صحنه آمده بود، دستبند سبزش را چنان به چشم آورد تا حاضرین یادشان نرود در اوج رقابتهای انتخابی سال گذشته، او بود که با صدها جوان ایرانی دیگر مقابل ساختمان "جام جم" می ایستاد تا مهندس میرحسین موسوی را پس از مناظره های تلویزیونیش تشویق کند!
عقده گشائی کیهان
اما بجز این سه، مراسم اعطاء جوایز چهاردهمین جشن سینمای ایران فرصت بیان بسیاری از ناگفتهها را برای سینماگران فراهم کرد تا جائیکه روزنامه کیهان در یادداشتی با عنوان "عقده گشائی سیاسی در جشن خانه سینما" علیه آن نوشت: "چهاردهمین جشن خانه سینما در حالی به کار خود پایان داد که این کانون صنفی به جایگاه محفلی برای عقده گشایی سیاسی و حمایت از مخالفان نظام و تقدیر از پیاده نظام شناخته شده آمریکا و اسرائیل سقوط کرد. در این جشن برخی حاضران سخنانی مشابه نظرات شبکه های ماهواره ای بیگانه بر زبان آوردند. براساس این گزارش، یکی از حاضران از نبودن هنرمندان ضدانقلاب فراری در این جشن انتقاد کرد و آرزو نمود تا وضعیت کشور هرچه سریع تر تغییر کند! آرزو برای بازگشت فیلمسازی که فیلم هایی غیراخلاقی می سازد و برای خوشایند دولت های غربی علیه جمهوری اسلامی فعالیت می کند، از دیگر رویدادهای این دوره از جشن خانه سینما بود."
منظور کیهان حرفهای اصغر فرهادی کارگردان و تهیه کننده فیلم مطرح "درباره الی" است که فیلمش در جشن خانه سینما شش تندیس را به خود اختصاص داد. او آرزو کرد روزی برسد که هیچ سینماگر و بازیگر ایرانی (مانند گلشیفته فراهانی) به خاطر فشارهای سیاسی و اجتماعی مجبور به مهاجرت نشود، فیلمسازان مجبور به مهاجرت شده (مثل امیرنادری) به وطن برگشته و بتوانند دوباره فیلم بسازند و اینکه هیچ فیلمسازی (مانند جعفر پناهی) به خاطر عقاید سیاسی و فرهنگی اش، زندانی نشود و از حقوق فردی و شهروندی مثل حق مسافرت به خارج از کشور و شرکت در فستیوال ها برخوردار باشد.
نگاه امنیتی در حوزه فرهنگ و هنر
محمد مهدی عسگرپور فیلمساز و مدیر عامل خانه سینمای ایران نیز در سخنان خود رویکرد وزارت ارشاد اسلامی در حوزه فرهنگ و هنر را رویکردی تمامیت خواهانه و انحصار طلبانه ارزیابی کرد و گفت: "دولت می خواهد هم سیاست گذار، هم هدایت کننده و هم مجری باشد و خودش تشخیص بدهد به چه کسی کمک کند و به چه کسی خیر." به گفته او مهم ترین معضل امروز در عرصه مدیریت فرهنگی در ایران، غلبه نگاه امنیتی بر حوزه فرهنگ و هنر در ایران است: "کسی که فرهنگ و هنر را مدیریت می کند باید بخش قابل توجهی از نگاهش فرهنگی باشد، و البته از مشاورین امنیتی استفاده کند، اما نه اینکه دارای نگاهی امنیتی باشد و از مشاور فرهنگی استفاده کند. دولت به دنبال آن است تا همه نقش های یک جامعه را خودش داشته باشد. شعار حمایت از بخش خصوصی را می دهد اما در عمل به آن متعهد نیست."
به گزارش خبرآنلاین، سینماگرانی که به بهانه اهدای تندیس و یا دریافت جوایز جشن خانه سینما روی سن رفتند بسیاری از سخنانی را که مدتها از گوشه و کنار شنیده میشد، اما در تریبونی رسمی اعلان نشده بود به زبان آوردند و همین مسئله فضای این جشن را نسبت به سالهای دیگر پرشور و حالتر کرد.
- هوشنگ گلمکانی منتقد پیشکسوت سینمای ایران برای اهدای تندیس بهترین کارگردان فیلم اول روی صحنه آمد و تفاوت خاستگاه و محتوایی و ساختاری فیلمهای اکران و کلیت سینمای ایران را به عنوان معضلی جدی مطرح کرد. او در این زمینه گفت: "در یادداشتی مربوط به روز ملی سینما که در یک روزنامه چاپ شده بود تاکید کردم سینمای ایران با فیلمهایی که اکران میشود متفاوت است. در این فرصت میخواهم از اهالی خانه سینما درخواست کنم فکری به حال این قضیه کنند زیرا سینمای اکران آبرو و اعتبار و کیفیت سینمای ایران را زیر سئوال میبرد. مسئولان خانه سینما در کنار فیل هوا کردن جشن سینمای ایران که این هم اقدام خوبی است به فکر آبرو و اعتبار سینمای ایران باشند. البته میدانم اهالی خانه سینما خود مشکلات زیادی دارند، اما مطمئنم در خطر بودن آبرو و اعتبار سینمای ایران مشکل کوچکی نیست."
- حامد بهداد بازیگر که در دو رشته بازیگر نقش اول و مکمل نامزد دریافت جایزه بود جشن را بدون دریافت تندیسی ترک کرد، اما برای اهدای جایزه بهترین کارگردان اول روی سن آمد و گفت: "هنرمند باهوش ایرانی راه خود را پیدا میکند و چیزی از این با افتخارتر نیست که در خدمت شما باشم."
سینماگران امنیت شغلی ندارند
-محمدرضا موئینی مسئولیت اهدای تندیس بهترین تدوین را برعهده داشت. او با اشاره به مسئله امنیت شغلی سینماگران گفت: "بخش اعظم کار او متوجه کنترل و حفظ لحن فیلم است، چرا که او تدوینگر است، اما رسیدن به همه اینها بدون آرامش و امنیت شغلی قابل دسترس نیست. سئوال این است، کوشش برای ایجاد امنیت شغلی سینماگران علیه سوگند چه کسانی است؟"
- رضا میرکریمی که این روزها سرگرم ساخت فیلم سینمایی «یه حبه قند» است برای اهدای جایزه بهترین فیلمبرداری روی صحنه آمد و گفت: "از زحمات فرهاد توحیدی، محمدمهدی عسگرپور و دیگر دستاندرکاران جشن و خانه سینما تشکر میکنم. آنها تلاش کردند تا چراغ جشن روشن باشد و همه اینها را برخلاف محاصره اقتصادی خانه سینما انجام دادند."
- صابر ابر برگزیده بخش بهترین بازیگر نقش مکمل که با صدای بغضآلود سخن میگفت، اظهار داشت: "خواهشی دارم! هر مادر ایرانی را که دیدید بگویید برای همه جوانان ایرانی از ته دل دعا کند."
- همایون اسعدیان که «طلا و مس» به کارگردانی او در هشت رشته نامزد دریافت جایزه شده بود اما خود او در مقام کارگردان، نامزد دریافت جایزهای نشده بود در سخنان خود زمان اهدای تندیس بهترین بازیگر زن نقش اول به بازیگر فیلم خود گفت: "داوران خانه سینما انتخاب هیچ مقام دولتی نیستند و اعضای صنفند پس من به آنها احترام میگذارم پس با این کار به شما و خودم احترام میگذارم. قضاوت ممکن است مورد پسند من نباشد، اما آن را میپذیرم و با این کار به شما و خودم احترام میگذارم. دوستی در مصاحبهای گفته بود روز ملی سینما بیربطترین روز در تقویم است. به قول سعدی همه از دست غیر مینالند سعدی از دست دوستان فریاد. من و شما به این روز ملی معنی خواهیم بخشید. به داوران به شما و خودم و به دبیر کوچک جشن، اما بزرگوار احترام میگذارم و با این کار به خودم و شما احترام میگذارم چرا که من عضو خانه سینما هستم."
- رسول صدرعاملی که مدتی بود به دلیل مشغله کاری در محافل سینمایی حاضر نمیشد برای اهدای تندیس بهترین فیلمنامه روی سن آمد و گفت: "همه ما باید بدانیم جشن چهاردهم نقطه عطفی در جهت بقا و همیشه ماندگاری سینما خواهد بود. این میآموزد با هم بودن و کنار هم بودن و به موفقیت و خوبی هم امیدوار بودن ما را بینیاز از حمایتهای بیرونی میکند. ما میآموزیم سینما به هیچکس غیر از همدلی نیاز ندارد."
منبع : جرس
لينك در جرس : http://www.rahesabz.net/story/23895/
0 نظر:
ارسال یک نظر
پيشاپيش از نظر شما متشكريم ؛ حتي اگر مخالف ما هستين !